Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Атаката в Барселона е съзнателен и целенасочен акт

Къдринка Къдринова в Бизнес старт, 21.08.2017

Испания преживя най-големия атентат в европейската история свързана с борбата с тероризма. Напомням атентата през 2004 на мадридската гара Аточа, където загинаха над 200 души. Това е втори тежък удар в Испания - Барселона. Това каза журналистът Къдринка Къдринова в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. 

"Ударът е съвсем съзнателен и целенасочен към една много невралгична зона. Става въпрос за един град, който е наистина много посещаван от туристи. Целта и в другите европейски градове е такава, но тук има и друг елемент - всички знаем за желанието на каталунците да се отделят като независима държава. На 1 октомври там има референдум. Има напрежение между централната власт и местното правителство в Каталуния.

В цяла Каталуния има голяма арабска общност, в никакъв случай не може да се каже, че те са терористи, но се търси една благоприятна среда, включително и за създаване на настроения срещу тези хора, защото Барселона е една изключително отворен и солидарен град". 

Не спира процеса по активна превенция срещу тероризма в Испания, особено след атаката през 2004, каза още събеседничката. "Самите испански власти са били на ясно, че това е уязвимо място и потенциално е възможно да бъде избрано за мишена на терористи".

 

Последни новини
Още от Бизнес старт