Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Рецесията е нужен оздравителен процес

Георги Ганев, Център за либерални стратегии, Бизнес старт, 11.08.2017

Ако преди 10 години рецесията беше оставена да се разгърне по нормален, разумен начин и по-сериозни болезнени процеси в икономиката бяха допуснати да се случат, сега целият свят щеше да е на едно по-високо ниво на икономическо развитие. Това коментира Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Рецесията е оздравителният процес. Това е процесът на въдворяване на разум след бума на растежа преди това“.

Ганев обясни, че когато се пречи на една рецесия да се разгърне, се пречи на разума да се върне в икономиката. А това според него централните банки активно правят.

„Съответно несъстоятелни предприятия продължават да съществуват, единствено защото могат да се финансират почти на нулев разход с огромните количества ликвидност, с които бяха залети икономиките“, отбеляза той.

По думите му съществуването на такива предприятия е вредно, защото предприемачите не знаят дали насреща си имат здраво и „живо“ предприятие или „труп“.

„Ако беше допусната рецесията, щяха да бъдат изчистени труповете и всеки предприемач, който взема управленски решения, щеше да знае, че насреща си има здрави предприятия“.  

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт