Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Мирише ли на петрол кризата във Венецуела

Доц. д-р Александър Сивилов в Бизнес старт, 09.08.2017

Протестите във Венецуела започнаха много отдавна. Още от 2014 върви този процес на противопоставяне между опозицията и правителството с различен интензитет. Сега заговорихме за това, защото доста ескалира, а имаме и открита намеса на външни играчи, заинтересовани от процесите във Венецуела. Това каза доц. д-р Александър Сивилов, преподавател в СУ, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. 

"Традиционно във Венецуела интерес има САЩ и те са най-ощетени от идването на власт на Уго Чавес, когато загубиха контрола върху сектора, свързан с добива на нефт. САЩ разчитаха много на тези ресурси".

Картината, която се представя от медиите в Европа е доста изкривена, каза гостът. "Обикновено се представя само едната страта, защото за съжаление Венецуела в момента е доста разделена и то на половина. Това може да се види и на изборите за Конституционно събрание, направено преди дни. Видя се, че около 45% от хората подкрепиха президента Мадуро". 

Успоредно с тези протести, които са антиправителствени вървят и такива, които са проправителствени. Това не се показва никъде, обясни Сивилов. "Не може да се каже кои протести са по-масови, но опозиционните сили вече стигнаха и до сблъсъци със силите на реда". 

"Много е страшно в момента във Венецуела и не е ясно какво ще се случи. За сега изглежда, че страната е на прага на гражданска война. Дано да не се случи".

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт