Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Детската аудитория - златна мина за писателите

Светлозар Желев в Бизнес старт, 08.08.2017

Детската аудитория води по донесени за писателите приходи. Най-големите тиражи са в детските книги и филмите по детски книги. Това каза Светлозар Желев, литературен експерт и консултант, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова. Желев коментира класацията на Forbes за най-богатите писатели в света. На първите три места са Джоан Роулинг, Джеф Патерсън и Джеф Кини. 

"Роулинг, колкото и книги да е продала, основната част от приходите й идват от филмите и от мърчъндайзинг - от продажба на артикули, свързани с Хари Потър. Това е огромна бизнес империя. Джоан Роулинг се превърна в първия литературен милиардер. Съмнявам се скоро някой да я достигне". 

Голямата изненада в класацията на Forbes за най-богатите писатели в света е Джеф Кини, каза събеседникът. "През последните три години първото място беше абонират Джеф Патерсън. Това е една много интересна личност. Начинът, по който се позиционира в литературното поле, е много интересен. Това със сигурност е най-плодовитият автор през последните 10 години. Патерсън се доближава до една легенда от XIX век - Александър Дюма - който използва изключително много "писатели призраци", които събират истории за него и публикува близо 20 книги годишно".

Подобен на пътя на Роулинг е този на Джеф Кини, а сега по този път идва един нов автор. Той е европеец и се казва  Стефан Пастис, автор на поредицата за Тими Провала. През тази година трябва да излезе филмът, голяма холивудска продукция за Тими Провала. Така че много скоро очаквайте и Пастис да влезе в класацията на Forbes, отбеляза Желев. "През всички тези години, когато някой автор създаде детска поредица, която да бъде филмирана, той мигновено се оказва в тази класация". 

Последни новини
Още от Бизнес старт