Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Азиатските пазари под напрежение

Пазарен коментар на Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг, Бизнес старт, 07.08.2017

Тази сутрин Азия се събуди с новината за силния отчет за работните места в Съединените щати, който изстреля Dow Jones за девети път на рекорден връх в рамките на 9 дена. Никой не е изненадан, че това тласна акциите в тази част на света нагоре. Регионалният индекс отново е на десет годишен връх. Това каза пазарният анализатор Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. "Вероятно най-голямата изненада дойде от долара – той скочи най-значително за последните 7 месеца. Но според някои анализатори, това може да се окаже съвсем кратко явление. Вече са на лице и някои признаци, че това покачване започва да се обръща". 

"Йената продължи да губи, след като се понижи с най-много за последните 10 дни и дори не се повлия от политическия риск, след като Съветът по сигурността на ООН наложи нови санкции на Северна Корея по време на срещата на ASEAN".

Като говорим за акции, в Токио Nikkei отново е над 20 хиляди пункта и в момента е +0,62%. Това повишение отчасти се дължи на отчета за печалбите на Toyota, които надминаха очакванията и компанията повиши годишната си прогноза. Инвеститорите посрещнаха позитивно и новината, че в сътрудничество с Mazda, компанията ще построи завод за автомобили в САЩ, каза още Саламат.

"В Хонконг продължаваме да се радваме най-силния пазар на акции за тази година. Покачването до момента е с 25%. В голямата си част това може да се отдаде на компании като Tencent и Ping An, на които се дължат 70% от ръста".

Индексът Hang Seng е +0,33%. На континента, индексът SHACOMP се отличава от другите индекси и в момента губи 0,11%.

"Изглежда няма да има и миг покой за играчите тази седмица, защото очакваме търговските данни на Китай и Япония, данните за безработицата в Южна Корея и отчетите за Австралия на настроенията на бизнеса и потребителите".

Последни новини
Още от Бизнес старт