Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Венецуела е болният човек в Латинска Америка

проф. Лазар Копринаров, бивш посланик във Венецуела, Бизнес старт, 04.08.2017

Венецуела е болният човек в Латинска Америка не от днес. Но в последно време тази болест се изостри толкова, че може да се окаже фатална за демокрацията в страната и изключително опасна за стабилността в региона. Това коментира бившият посланик на България във Венецуела проф.Лазар Копринаров в ефира на "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев

Като причини за това той посочи изпадането на страната в изключително тежка икономическа криза, 35%-овия спад на БВП в рамките на три години и рязкото увеличаване на бедността.

„Пробелмът във Венецуела е подобен на Древноримския принципат – форма, в която монархът управлява, декориран с републикански институции. Нещо подобно създаде Чавес, като демонтира независимостта на властите и институциите на едно демократично общество. Те съществуват, само че са кукли на конци по волята на президента“.

По думите му голяма част от държавите в Латинска Америка не признават учредителното събрание във Венецуела за легитимно, заради последиците, които може да има от него.

„Тук става въпрос за нарушаване на основни, класически правила на избирателното право. Така че международната общност се възпротиви не само заради това, че не е съгласна с Мадуро, а защото тук става въпрос за изкореняване на изконни, традиционни принципи на демокрацията“.

На ръба на гражданска война ли е Венецуела? Изпадна ли тя в международна изолация?

 

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт