Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо бедността не си отива с кризата в България и в ЕС

Иван Нейков в Бизнес старт, 03.08.2017

По време на кризата бедността бе в резултат на липсата на работа, намаляване на инвестиции, замразяване на заплати и т.н. Всички се надявахме, че тази криза, като всички останали ще дойде и ще си замине. Това каза бившият социален министър Иван Нейков, директор на Балкански институт по труда и социалната политика, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.  

"Но тези прогнози не се сбъднаха, а се реализира прогнозата на Европейския център за образование и обучение, които казаха, че всички компании, цели отрасли, които вече са минали критичната точка на кризата и които произвеждат дори повече отколкото преди кризата го правят с по-малко работници и с по-висококвалифицирани работници".

Една от големите промени, които настъпиха, е новото изискване на предприемачите, на бизнеса, към капацитета на хората. И за нискоквалифицирана работа се търсят по-висококвалифицирани работници, каза гостът.

"В същото време ние продължаваме да се лутаме и да нямаме решение за българското професионално образование и това създава допълнително напрежение на пазара на труда. Расте относителният дял на ниско квалифицираните хора, а изискванията на работодателите са към по-висока квалификация".

Това е една от причините след кризата България да продължава да усеща пресата от бедността, подчерта Нейков. "Това увеличава дела на разочарованите хора, които се чувстват заплашени. Те си казват: ето, икономиката завърта и има приходи в бюджета, а аз съм без работа. Това е едната голяма причина за бедността".

Другата голяма причина, която също е паневропейска и се улавя във всички държави, това е непрекъснатото увеличаване на средната възраст на нациите, отбеляза събеседникът. "ЕС е онази група нации, която най бързо остарява. Това не е катастрофа, но има друг проблем. Това остаряване на хората увеличава броя на хората, които не могат сами да се грижат за себе си. Усещането на тези хора, че не могат да се грижат сами за себе си има тежест и влияе върху цялостното усещане на хората за бедност".

"Пенсионните системи няма да издържат и ние се приближаваме към момента, когато ще се въведат равни пенсии за всички хора, без значение за принос и т.н., но това не е горещ картоф, а горящ въглен, който ще помете всеки политик, който го предложи".  

Кои са "гнездата на бедността"? Защо идеята за виртуален асистент на възрастните хора може да преобърне тенденциите в социалната сфера в Европа и в света? Може ли да се смени парадигмата по отношение на връзката бизнес - образование?

Последни новини
Още от Бизнес старт