Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще форсира ли борбата с корупцията новият закон

Проф. Валери Димитров в Бизнес старт, 03.08.2017

Новият антикорупционен закон има много предимства, но и поставя доста проблеми. Точно за това е и подложен на публично обсъждане. Надявам се да бъде подобрен. Това каза проф. Валери Димитров, бивш председател на Сметната палата, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев

Отсъствието на т.нар. от юристите "обратна доказателствена тежест" ще снижи ефективността на закона, категоричен бе гостът. 

"Предимството на закона е, че интегрирането на толкова функции и институции в една означава преодоляване на разнобоя и проблема за комуникацията между различните звена. В България това винаги е много сложен проблем. Когато имаш няколко институции, комуникацията между тях  и координацията е почти непостижима задача". 

Тук възникват и доста въпроси за ефективността на този орган - Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, каза гостът. "Най-важното е, че тази комисия е наследник на настоящата Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество". 

Парламентарният контрол е най-доброто решение, но за жалост върху подобни комисии той е доста формален, каза още Димитров.   

Какво е значението и тежестта на т.нар. "обратна доказателствена тежест" и защо това е много силно оръжие срещу корупцията? 

Последни новини
Още от Бизнес старт