Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българският бизнес и компаниите без служители

Пламен Грозданов в Бизнес старт, 02.08.2017

Пламен Грозданов от Сдружение Произведено в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Пламен Грозданов от Сдружение Произведено в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България се нуждае от визия за своето икономическо развитие. Не може една малка страна като България да се разхвърля и да се развива в различни области. Това каза Пламен Грозданов от Сдружение "Произведено в България" в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. "Пазарът определя кои са подходящите бизнес сфери, но е добре да има и визия и да се ползва с подкрепата на правителството, без да се нарушават принципите на пазарната икономика, разбира се".

"Последното изследване на НСИ показва, че най-голямата част от активните предприятия на българския пазар са предприемачи без нито един нает служител - над 44% от всички активни предприятия, като тенденцията е да се увеличават".

Това от една страна е добре, защото показва, че хората са активни и не се страхуват да се впускат в бизнес начинания, коментира Грозданов. "От друга страна не е добре от макроикономическа гледна точка". "Общо предприятията с до 4 служители са 135 000 или общо 85% от всички активни български предприятия".

Това не е някакво по-голямо изключение, но проблемът е, че е твърде голям броя на активите и са много малко, които изнасят икономиката на гърба си, а и не трябва да се забравя, че колкото по-голямо е едно предприятие, толкова е по-иновативно. То инвестира повече в съвременни технологии и разработки и е носител на прогреса в икономиката, алармира събеседникът.  

В какви области действат микро предприятията? 

Последни новини
Още от Бизнес старт