Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Поредицата от вътрешнополитически гафове на Тръмп продължава

Проф. Костадин Грозев в Бизнес старт, 01.08.2017

Уволнението на директора на комуникациите на Белия дом Антъни Скарамучи се очакваше. Това бе последният низ от една поредица гафове в назначенията. Поредица неуспехи на президента Тръмп във вътрешната политика да прокара своя дневния ред. Това каза проф. Костадин Грозев от Софийски университет "Св. Климент Охридски" в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. "Откакто Доналд Тръмп е встъпил в длъжност в Белия дом преди близо шест месеца, може да се похвали само с известно затягане на емиграционната политика. Нещо, което не е функция на управлението на Тръмп, но е свързано и с него, това е високото равнище на борсите и икономическото оживление. Но това го имаше още преди встъпването в длъжност на новия президент. Освен това назначени на един съдия във Върховния съд, което удовлетвори обществото".  

Гласовете за импийчмънт са част от политическия процес, който върви в момента в САЩ, каза гостът. "Няма политическа база за импийчмънт. Разговорите за импийчмънт са продукт на тоталния блокаж на изпълнителната власт във Вашингтон. Събрали са се поне три големи блока, три центъра на властта, които се съревновават. Това са от една страна най-близките хора на Тръмп, от неговия семеен кръг. От друга страна - традиционните републиканци, които бяха някак си привлечени в управлението. И третият елемент са националисти, популисти, крайни консерватори, който отразява въжделенията на тези, които избраха Тръмп". 

"Към момента няма криза на базата на Тръмп - на онези, които гласуваха за него все още са с него, но те и тогава бяха малцинство". 

Относно санкциите на САЩ срещу Русия, Иран и Северна Корея, Грозев каза: "Моето предположение е, че той ще подпише тези санкции, но ако научихме нещо от Тръмп е, че не трябва да се правят никакви прогрози. Но е много по-логично, особено на фона на онази страст, с която Тръмп се опитва да спре връзката на предизборната им кампания с Путин".

"Това беше една реакция на Конгреса, който очевидно тества неговата решителност спрямо Русия. От друга страна това е дан, която се отдава на най-големите ястреби в американското общество". 

Последни новини
Още от Бизнес старт