Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

До две години и българската част от Трансевропейската магистрала може да е факт

Ясен Ишев, Научно-технически съюз по транспорт, Бизнес старт, 01.08.2017

В България от тази магистрала остават да бъдат изградени 49 км. Това е една изключително важна, европейска магистрала - Трансевропейска магистрала, която свързва Централна Европа с Близкия изток - дължината й е над 7000 км. За съжаление отсечката между Калотина и София ще остане единствената отсечка, която няма да бъде магистрала. Това каза Ясен Ишев, Научно-технически съюз по транспорт, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. 

Цялата дължина на Трансевропейската магистрала ще бъде с автомагистрален габарит и България последна ще изгради своите 49 км, каза гостът. "Колегите от Сърбия усилено изграждат, с един заем от Европейската инвестиционна банка, техните около 90 км. при изключително тежки теренни условия. Има много тунели, виадукти, пресичат планини, големи реки. Очаквам, че до края на годината над 90% от тази магистрала ще бъде завършена и ние ще можем да я ползваме". 

"Стойността на изграждането на тези 49 км. българска магистрална отсечка ще бъде над 120 млн. евро. Само 1 участък е доста по-сложен, защото има сближаване на ЖП линията, на съществуващия път и на река. През другите отсечки теренът не е толкова труден, избягва населените места и минава встрани от съществуващия път. Надявам се, че в близките години ще се намерят средства, ще се направят нужните отчуждения, и в рамките на две години тази отсечка може да бъде изградена". 

В Сърбия кабинковият ТОЛ работи от над 20 години, каза още Ишев. "Събират таксите и на едно минаване през Сърбия се плащат 14-15 евро на лек автомобил. Това е една годишна винетка за лек автомобил. В България са изключително ниски таксите".

Последни новини
Още от Бизнес старт