Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Войната срещу кеша няма да спре корупцията

Аркади Шарков, икономист, Бизнес старт, 31.07.2017

Чрез дигитализация и въвеждане на политики за ограничаване на кешовите разплащания се създава ликвидност за банките, но тя е изкуствена, административно създадена сигурност. Това коментира икономистът Аркади Шарков в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев.

„Експериментите с дигиталното разплащане започнаха след многото сътресения в банковата система и финансовата криза. Видя се, че банките предлагат ниски лихви, съответно създават балони и диспропорции на пазара“, обясни Шарков.

По думите му именно затова се прави опит за въвеждане на подобен тип политики.

„Трябва да погледнем държави с какви правителства имат такива политики и защо хората са ги възприели“, посочи той.

По думите му в такива държави има много по-прозрачен начин на управление както на финансите, така и на самата държава, съответно хората имат по-голямо доверие към правителството.

„Докато в България след случилото се с КТБ и другите банки, сигурни ли сме че искаме да дадем повече власт на правителството, Комисията за финансов надзор и банките да разполагат с нашите средства?“

Икономистът добави, че ако някой иска да извършва корупционни схеми, винаги ще намери начин и ограничаването на кешовите разплащания не разрешава този проблем. 

Последни новини
Още от Бизнес старт