Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Тенденциите в инвестициите в зелена енергия в глобален план

Здравко Георгиев, Асоциация на българските енергийни агенции, Бизнес старт, 26.07.2017

В доклада на Международната енергийна агенция се вижда, че през 2016 че има спад на инвестициите в ВЕИ, но има 50% ръст в добавените мощности, като това става на по-ниска цена. Но това, че има спад в инвестициите значи, че технологиите се развиват доста бързо и стават много по-евтини.

Това коментира в „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев Здравко Георгиев от Асоциацията на българските енергийни агенции

„Все повече стават проектите, които разчитат да възвърнат инвестицията си от продажбата на произведената енергия. Техният ръст през миналата година също е 50%. Да, това се случва в развитите страни, където държавата не субсидира подобни проекти, но това е показателно, че тези технологии са жизненоспособни. Това е и тенденцията в Европа – в следващия програмен период след 2020 ще се разчита изцяло на инвестиции, които се изкупуват по пазарен механизъм“, допълни още гостът в студиото.

Какви са нивата на създаване на нови „зелени“ мощности у нас – в момента те са малки, не могат да се сравнят с бума от 2010-2011, като са предимно малки такива, по програми за развитие на селските райони например, като рядко са от индустриален мащаб, посочи Георгиев.

„Технологии като фотоволтаиците стават все по-евтини и за страни като ОАЕ вече не е лукс да инвестират в тях. Водещ аргумент е цената – тези технологии стават все по-атрактивни и дори конкурентоспособни на петрола“, коментира той факта, че за 2016 лидер в инвестициите във фотоволтаици са богатите на петрол Обединени арабски емирства.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт