Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

При пазарна икономика не трябва да има клас прослужено време

Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ, Бизнес старт, 26.07.2017

В една пазарна икономика увеличението на трудовото възнаграждение трябва да е свързано с увеличение на производителността и на продажбите, а не със законово нареждане. Това коментира изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Добрин Иванов в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Проблемът според него е, че работодателят се задължава да доплаща да увеличава трудовото възнаграждение с административна намеса, без да се отчитат количеството и качеството на свършената работа.

„Дискриминацията по отношение на младите служители се явява в това, че добавката към основното трудово възнаграждение на възрастните служители се изчислява автоматично към всяка прослужена година, без да се отчитат качествата на работника и производителността“, посочи той.

По думите му такава добавка е отживелица и е наследство от социализма.

„Ние смятаме, че повишаването на доходите минава през ускоряване на икономическия растеж, тоест увеличаване на производството и на БВП, което несъмнено ще се отрази върху увеличаването на доходите на работниците и служителите“.

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт