Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Съсловните организации са нужни, но трябва да се финансират прозрачно

Антон Станков, бивш министър на правосъдието, Бизнес старт, 24.07.2017

При финансирането на професионалните организации е нужна по-голяма прозрачност, да се създаде регистър по аналогия със Закона за конфликт на интереси, в който да се оповестяват проектите и техните цели, а държавата да поеме отговорност. Това коментира бившият правосъден министър в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев във връзка с начина на финансиране на съсловните организации.

„Съсловните организации, професионалните сдружения на съдии, прокурори и следователи са абсолютно необходими. Те са част от демократичното функциониране на съдебната система“, посочи бившият министър.

Според него финансите на тези организации трябва да бъдат поставени в контекста на поставените им цели.

По думите му главното нещо във функционирането на съдебната власт е нейната независимост. Тоест финансирането на тези организации на първо място трябва да бъде разглеждано през призмата на независимостта на съдебната власт.

„Ролята на тези съсловните организации нарасна с новия начин на избор на Висшия съдебен съвет. Там много открито трябва да се говори за финансирането на изборите. Защото тези избори станаха като онези избори“, каза още Станков, като допълни, че е възможно пороците на изборите да се прехвърлят върху изборите в съдебната власт.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт