Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Малките градове се конкурират със столиците по правене на бизнес

Силвия Георгиева, НСОРБ, Бизнес старт, 19.07.2017

Силвия Георгиева, НСОРБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Силвия Георгиева, НСОРБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Плевен и Варна значително изпреварват средното европейско ниво по условия за регистрация на бизнес. Това посочи Силвия Георгиева от Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ) в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова във връзка с доклад на групата на Световната банка, в който са анализирани държавите България, Румъния и Унгария. Докладът показва, че малките градове се конкурират със столиците по правене на бизнес.

„Във Варна например може да регистрирате фирма за 10 дни, а в София – за 14. В някои от унгарските градове това става за 13, за 50 дни – в румънските“.

По думите й докладът е показателен за добрите условията за правене на бизнес в българските градове и като цяло в източноевропейските.

Георгиева информира, че има 5 критерия, според които инвеститорът измерва дали услугата, която му предлага съответният град, го устройва - регистриране на бизнес, издаване на разрешение за строеж, присъединяване към електроразпределителната мрежа, регистриране на собственост и изпълнение на договори.

„Инвеститорът търси комплексна услуга – цената невинаги е водеща, важното е административното обслужване да бъде качествено, бързо, компетентно“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт