Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Процедурата по стабилизация – ефективно нововъведение в българската правна рамка

Aдв. Христо Василев, Бизнес старт, 12.07.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Процедурата по стабилизация на търговец, която е в сила от 1 юли, е уредена в част Пета на Търговския закон и се приема от България по препоръка на ЕК от 2014. В исторически план в българското законодателство корени на процедурата могат да се намерят в Закона за предпазния конкордат, който е действал от 1931 до 1951. Идеята е търговецът да бъде стабилизиран, когато има временни финансови затруднения и да се предотврати евентуална процедура по несъстоятелност, която често ликвидира самия търговец. но остава неудовлетворени кредиторите.

Това каза в „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев адвокат Христо Василев. Повод за разговора в студиото е записаното в закона и влязло в сила от началото на месеца т.нар. „производство по стабилизация“, което да даде възможност на фирми, пряко застрашени от изпадане в процедура по несъстоятелност, да избегнат това.

Това производство по стабилизация идва, за да оздрави търговското предприятие, когато има нужда това да стане – когато има временни затруднения, когато има опасност от неплатежоспособност или свръхзадлъжнялост", добави още адв. Василев.

Какви са конкретните параметри на процедурата по стабилизация?

Подробен коментар по въпроса вижте във видеото с целия разговор:


 

Последни новини
Още от Бизнес старт