Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Късият работен живот на гражданите в европейския Юг - решенията

Проф. Ганчо Ганчев, ЮЗУ, Бизнес старт, 12.07.2017

Проф. Ганчо Ганчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Ганчо Ганчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Обяснението на факта, че продължителността на трудовия живот е далеч по-ниска в страните от Южна Европа е сложна, няма еднозначна причина. Да, на север пенсионната възраст е по-висока, респективно хората работят по-дълго, но не е само това.

Това коментира в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев икономистът и преподавател в Югозападния университет проф. Ганчо Ганчев. Думите на госта в студиото идват в светлината на излязла наскоро статистика на Евростат, показваща, че България се намира на предпоследно място в Европа по продължителност на трудовия живот, като пред нас е само Италия

„Влияние оказват и фактори като високото равнище на безработица в Южна Европа и съответно ниското равнище на заетост. Това означава, че хората там престояват по-дълго време без работа и не участват на трудовия пазар. Това сочи към един по-слаб трудов пазар и липса на гъвкавост в икономиката“, допълни гостът в студиото.

Според проф. Ганчев решението е да се премахне задължителният характер на това, кога определен индивид се пенсионира. С увеличаването на продължителността на живота хората сами ще желаят да работят повече, тъй като това би им дало по-висока пенсия, посочи той.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт