Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Задава ли се нова финансова криза

Григор Сарийски, БАН, Бизнес старт, 03.07.2017

доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основание за притеснение от избухването на нова финансова криза има, но тя със сигурност няма да повтори ситуацията от 2008. Това коментира доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев.

По думите му големият проблем е, че ръстът на кредитирането изпреварва ръста на реалната икономика. В доклада на Банката за международни разплащания се посочват четири страни, при които се наблюдава разминаване между темпа на растеж на задлъжнялостта и този на реалната икономика, а именно - Китай, Хонконг, Канада и Турция, допълни той. 

Китай изкривява до голяма степен икономическата картина на развиващите се пазари, коментира още експертът. "От 2007 насам кредитите в развиващите се пазари са се увеличи грубо с около 45%. С 45% са нараснали цените на недвижимите имоти. Ако Китай бъде извадена от статистиката, ръстът на кредитите възлиза на едва 20%, а ръстът на недвижимите имоти е малко по-висок", отбеляза той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт