Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Проблемите с водната реформа изникват с практическото ѝ приложение

Иван Иванов, Асоциация на водите, Бизнес старт, 30.06.2017

Иван Иванов, Асоциация на водите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Иванов, Асоциация на водите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има резон в създаването на инвестиционен фонд с държавни средства, с което да бъдат насочени инвестиции в малките населени места, разполагащи с оскъдни ресурси, но необходими за развитието на ВиК мрежата. Това коментира Иван Иванов от Асоциацията на водите в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев. 

По думите му България има ангажимент за канализиране и пречистване на отпадъчните води на всички населени места с 10 хил. екв. жители, а на втори етап - канализация навсякъде, където има над 2 хил. екв. жители.  Към момента обаче не е изпълнен първият етап, с което страната ни попада под заплаха да бъде санкционирана от ЕК, подчерта той. 

"Институционално и нормативно реформата във водния сектор е приключила, но при изпълнението на заложените мерки нещата не се случват със същата скорост, с която трябва да бъдат реализирани", отбеляза той.

Експертът коментира и процеса по окрупняването на ВиК дружествата, което е изискване за получаване на европейско финансиране. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт