Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Унищожаването на артефакти в Близкия Изток e демонстрация и провокация

Мая Ценова, арабист, в Бизнес старт, 23.06.2017

Мая Ценова, арабист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мая Ценова, арабист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Посегателствата върху културно-историческите наследства на Близкия изток от страна на Ислямска държава са абсолютно неоценими. Това каза арабистът Мая Ценова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Всички сме потресени, особено арабитстите.

"От една страна не е само т.нар. Ислямска държава, която действа по този начин спрямо световното културно наследство. Не бих делила това наследство на ислямско и християнско. Това са неоценими артефакти и достижения, които нямат религиозна принадлежност". 

За мен е твърде условно наименованието "Ислямска държава", защото основните цели и мишени на ударите на тази групировка са ислямските ценности и артефакти, подчерта арабистът. "Едно такова посегателство, демонстративно и провокативно, няма нищо общо с ислямската религия, както и на която и да било религия". 

"Това е признак, че някой дърпа конците отвън. Някой вади горещи кестени с чужди ръце и му е била нужна поредна провокация в точно този момент". 

В исляма правилото е, че ако си убил един човек, сякаш всички си убив, а в християнстовото тази идея кореспондира с Божията заповед "Не убивай!", каза гостенката. "Такова изопачаване на религията не може да бъде направено от вярващ човек. Това е социална патология".

"Образованието е пътят. Има арабска поговорка: "Невежият е враг на другите". И наистина, когато не познаваш нещо, то се превръща в плашило. Не знаеш какво може да ти причини и те е страх. Но поговорката има и друг вариант - невежият е враг на себе си. Защото, когато те е страх от нещо, ти автоматично си отказваш да го доближиш, а може да получиш нещо добро. Това е отношението на арабина към невежеството и познанието. А на Запад Бърнард Шоу казва: "Ако ти имаш една ябълка и аз имам една ябълка и двамата си ги разменим - и двамата ще имаме по една ябълка. Но ако ти имаш идея и аз имам идея и си ги разменим - то и двамата ще имаме по две идеи". Това е същността на глобализация. Човечество е свързано с човечност. За да спасим човечеството трябва да спасим човечността. А тя започва от самите нас". 

По какъв начин се финансират терористични групировки чрез продажба на артефакти? Как децата на разрушената Газа преобръщат представи и стериотипи, за да ни върнат към непреходни човешки ценности? Ще спре ли войната?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт