Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Благотворителността на бизнеса в България е планирана и целенасочена

Яна Рупева, BCause, в Бизнес старт, 22.06.2017

Яна Рупева, директор "Дарителски програми" BCause. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Яна Рупева, директор "Дарителски програми" BCause. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Единният дарителски номер DMS е успешен дарителски механизъм, който се утвърди в България. Той позволява лесно да се дари, без много усилия. Това каза Яна Рупева, директор "Дарителски програми" BCause, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. "За 10 години успяхме да изградим такъв тип процедури, за да изградим доверие и на хората е ясно, че когато една кампания е в DMS, то тя е проверена и хората, мисля, че са по-спокойни".

"Идеята на екипа на фондация BCause и на екипа на Български дарителски форум бе да създаде механизъм, който да позволява на индивидуалните дарители да имат по-лесен дарителски достъп до каузи, които да засягат различни сфери на обществения живот. За съжаление, поради структурата на нашето здравеопазване е факт, че доминират каузите за лечение, но не бих казала, че доминират по отношение на набраните през годините средства".

Единният дарителски номер DMS навършва 10 години и за този период от време кампанията събира над 7 млн. лв. от изпратени над 7,5 млн. дарителски SMS-а, като са представени над 700 кампании, за които са събрани средства.

В последните години бизнесът не действа адхок на появили се внезапно нужди, а благотворителността е по-планирана и интегрирана в дейността на самите компании, подчерта събеседничката. "Компаниите трябва да имат лице. Даряването не е самоцел, а се отплаща и ако обществото не може да разпознае компанията, то това е разпилян ресурс".

"Компаниите вече търсят неправителствените организации за дарителски кампании, като свой естествен партньор". 

"Образованието за деца се налага като топ-кауза".

Какъв е дарителският модел, който компаниите успяха да наложат през последните години? Нуждаят ли се компаниите от мотивация или е въпрос на избор на правилните компании? За какво най-често дарява бизнеса? Какво представляват дарителските корпоративни комитети?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт