Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българинът има силен афинитет към плащането в брой

Адв. Теодор Тодоров в Бизнес старт, 21.06.2017

Адв. Теодор Тодоров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Адв. Теодор Тодоров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ние, българите, имаме някакъв сантимент към плащането в брой. Това каза адв. Теодор Тодоров в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. 

"Идеята за ограничаване на плащанията в брой е една идея на Европейската комисия, в рамките на която те се опитват за две години да въведат ограничения във всички държави членки. Доколкото няма директиви, зависи от самите държави какви крачки да предприемат". 

Има държави, в които се очаква до 10 години хартиените пари да изчезнат. Това са Швеция и Дания, каза гостът. Той каза, че други държави, като Испания и Франция имат ограничения 1000 евро, а Гърция - 500 евро. На другия полюс е Германия и Австрия, чиито общества реагират остро на такива ограничения. 

"Законът за ограничаване на кешовите плащания в България е познат от 2011, когато законодателят въведе праг от 15 000 лв. Миналата година започнаха постъпки за постепенното намаляване. Друг е въпросът доколко намаляването е постепенно".

Какви са мотивите на Европейската комисия да иска ограничаване на кешовите плащания? Какви са историческите корени на привързаността на българския народ към кеша? Какъв ще бъде извършваният контрол за нарушения на ограничението на кешовите плащания? Жертвата на личната свобода заслужава ли си и в името на какво? Кои са чудовищата, като това на киберкражбите, могат да се събудят с ограничаване на кешовите плащания? Трябва ли да имаме по-добри доходи, за да разпознаваме предимствата на електронните плащания и финансовата си култура?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт