Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Интеграцията на бежанците в България е двустранен процес

Марияна Стоянова в Бизнес старт, 20.06.2017

Марияна Стоянова от БЧК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Марияна Стоянова от БЧК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Програмите за интеграция на бежанците трябва да бъдат преразгледани и да се търсят по-подходящи механизми за огромния за Европа брой бежанци. Това каза Марияна Стоянова от БЧК в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Интеграцията е двустранен процес. От една страна са важни условията, които предоставят държавите, но от друга страна стои мотивацията на самите бежанци, за да се срещнат очакванията и реалността". 

В деня на бежанците, 20 юни, отдаваме дължимото на куража на тези хора да тръгнат да търсят спасение от насилието и конфликтите в техните собствени страни и да спасят близките си, каза събеседничката. "България е приела една сравнително малка част от тези хора, бягащи най-вече от Сирия, Ирак и Афганистан".

За миналата година имахме близо 20 хил. лица, търсещи закрила. Трябва да се различават три категории - лица, търсещи закрила, бежанци и мигранти, обясни гостенката. 

"В България голямо предизвикателство е, че вече четвърта година няма национална програма за интеграция. Мерките за интеграция се предоставят на проектен принцип по различни програми. Разчита се на неправителствени организации".

Защо е предпочитана Европа? Какви са факторите за превръщането на Турция в убежище на много бежанци? Как се движат и на къде отиват бежанските потоци в Гърция и Турция?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт