Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Занаятчийството у нас – перспективно, но възпирано от лоша законова уредба

Иван Влаев, Национална занаятчийска камара, Бизнес старт, 19.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Светът се движи с висока скорост, занаятите също. В днешно време един колар например е в ролята на автомонтьор. Светът върви към автономия и всеки би искал да работи за себе си. Занаятчийството е един от най-лесните начини това да се случи.

Това зави в студиото на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев членът на Националната занаятчийска камара Иван Влаев.

„България бе една от първите държави на Балканите, която имаше закон за занаятите. В момента имаме изоставане. Бих казал, че държави като Албания и Сърбия се движат доста по-напред от нас. При нас след промените в закона от 2011 нещата не са добре“, коментира Влаев.

Проблемът се корени в самото занаятчийско обучение, във влизането на младите хора в гилдиите, допълни гостът в студиото. Какво е решението - „завършвайки една гимназия с професионална специалност, младият човек директно да получи калфенско свидетелство и да се влее в гилдиите, където, дори и да не е научен колкото трябва във въпросното училище, много бързо би влязъл в час“, посочи той.

„В сферата на услугите 80-90% от нещата, които се извършват, са чисто занаятчийски професии. Самите хора се отъждествяват като занаятчии, а ние не можем да реагираме“, каза Влаев.

Със занаятчийска диплома, получена в България, спокойно може да се работи в чужбина. „Това се отнася особено силно за немскоговорящите държави, но важи и за Норвегия и други страни в Европа. Това е един от най-лесните начини за доказване на квалификация“, коментира гостът в студиото.

Целия коментар, обхващащ в пълнота проблемите и перспективите в сектора, вижте тук:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт