Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Макрон, макронизмът и новите месии

Проф. Димитър Веселинов, Бизнес старт, 19.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Много от анализаторите биха казали, че резултатът от парламентарните избори във Франция е изненадващ, но в действителност победата на Макрон с абсолютно мнозинство е изненадваща.

Това каза в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова проф. Димитър Веселинов от Софийския университет.

„Френските избиратели, тези, които отидоха да гласуват, разбира се, дадоха вота си за промяната, за новите хора. Те казаха „Не!“ на старите партии. Все пак десницата (Републиканците – бел.ред.) успя да се спаси от тежкия нокдаун, в който беше изпаднала, като взе 128 депутатски места. Левицата напротив – претърпя провал“, обобщи прогостът в студиото.

За макронизма и новите месии

„Във Франция се заражда едно движение, което се казва „макронизъм“, а привържениците му - „макронисти“, каза още професорът.

„Ниската избирателна активност, мълчанието на избирателите показва, че трябва много сериозно да се предприемат необходимите за Франция реформи, които всички правителства досега избягваха да направят“, посочи той.

„Може би и заради това Макрон печели – традиционните партии не предприеха тези реформи. Другият аспект, в който могат да се коментират събитията във Франция, е, че се очакваше един спасител, един месия и Макрон влезе в този образ“, изтъкна Веселинов.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт