Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Цената на роуминга в ЕС ще спада постепенно през следващите години

Игнат Арсенов, Европейски потребителски център, Бизнес старт, 16.06.2017

Игнат Арсенов, Европейски потребителски център. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Игнат Арсенов, Европейски потребителски център. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С отпадането на бариерите и пазарните ограничения между мобилните оператори в различните страни от европейската общност цената на роуминга се очаква да спадне постепенно през следващите години. Това коментира Игнат Арсенов от Европейския потребителски център в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев. 

По думите му максималната цена за роуминг без ДДС в момента е 7,7 евро за 1GB интернет, която ще спадне постепенно до 2022. "Това означава, че плащайки една определена сума на месец, потребителят ще разполага с все повече гигабайти", поясни той. 

С течение на времето сигналите за високи сметки от страна на потребителите при разговори в чужбина намаляват. В ЕС не се наблюдават подобни проблеми, но се получават сигнали от потребители, които пътуват извън Общността, каза Арсенов. Операторът е длъжен да уведомява потребителя дали е достигнал лимит, но в държавите извън ЕС възниква риск уведомлението да се забави, посочи експертът. "Цените на роуминга са много високи в съседните държави и може да се достигне до високи сметки", сподели той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт