Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Модернизацията на българската армия трябва да следва процесите в НАТО и ЕС

Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, Бизнес старт, 15.06.2017

Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Модернизацията при въоръжаването на българската армия не може да се случи извън контекста на НАТО и ЕС. Това коментира бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев. 

По думите му преди България да реши в какви формирования ще участва, какви многонационални проекти ще използва, за да постигне за минимално време с минимални средства максимална способност, преминаването към закупуването на едно или друго въоръжение е път в грешна посока, което допълнително изолира страната ни от процесите в НАТО и ЕС. 

Според Шаламанов България трябва да изгради визия, стратегия и реална национална програма с разписани средства година по година, разпределени по приоритети. "Всяко едно от тези неща да бъде синхронизирано с развитието в НАТО и ЕС", подчерта той. 

Подготвителният период за модернизиране на отбранителната индустрия до 2020 трябва да бъде използван от България за създаване на необходимата организация - създаване на национален орган, който ръководи изследванията в областта на отбраната и сигурността с панели в ключови области, в които страната ни иска да развие капацитет. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт