Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Преквалификацията – отговор на кадровия проблем, зависещ не от държавата, а от бизнеса

Доц. Веселин Методиев, бивш министър на образованието, Бизнес старт, 13.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всеки човек образова себе си, за да получи професия. Малцина са тези, които го правят, за да бъдат културни хора, да се занимават с изследователска дейност например. Мнозинството иска професия, а тази професия в съвременния свят дава по-добри материални условия – т.е по-високо заплащане. В момента такова в България няма. Бизнесът пък иска да има висококвалифицирани хора, които да вършат възложената работа. Такива няма.

Това каза в предаването „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев бившият образователен министър и вицепремиер в кабинета на Иван Костов, както и настоящ преподавател в НБУ доц. Веселин Методиев.

„Тези две гледни точки могат да се съберат само при едно условие – този, който се занимава с бизнес, да започне съзнателно да инвестира в квалификация и преквалификация. Ако аз съм работодател, за когото работят 250 човека, трябва да похарча пари, за да ги направя по-добри. Правейки това, ще си спечеля по-добро име, по-голям пазар и т.н.“, добави Методиев.

„Тази квалификация не може да се очаква да се случи сама. Това, което не правим в България е да започнем проучване какво искат работодателите, асоциациите и прочие, а какво иска майсторът, който работи. Защото той познава технологията, той познава новото, новата техника. И знае, че до него трябва да застане един млад човек, който да бъде обучен. Този процес не е непознат, по такъв начин например във Великобритания се работи от XIX век“, допълни гостът в студиото.

„Трябва обаче да се тръгне по правилния път – да инвестираме в квалификация и преквалификация. Ако чакаме държавата да създаде нов ред, нови правила, смятам, че ще си останем с чакането“, категоричен е бившият началник на просветното ведомство.

Продължението на разговора вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт