Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Изборите във Франция - израз на политическа революция

Проф. Анна Кръстева, НБУ, Бизнес старт, 12.06.2017

Проф. Анна Кръстева, НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Анна Кръстева, НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Резултатите от парламентарните избори във Франция могат да бъдат определени като политическа революция - една млада партия в центъра на политическия спектър е голяма политическа иновация. Това коментира преподавателят от НБУ проф. Анна Кръстева в ефира на "Бизнес старт" с Живка Попатанасова. 

По думите ѝ партийната система във Франция изглежда по радикално различен начин днес в сравнение с преди една година. "Виждаме центристки либерален политически субект, който преобърна цялата система", отбеляза тя. 

Избирателната активност на изборите във Франция обаче е рекордно ниска, поясни още преподавателят. "Безпрецедентно високо неучастие на изборите - над 50%, е изключително необичайно за френските избиратели", коментира проф. Кръстева. 

Има множество френски граждани, които не се разпознават в новата политическа конфигурация и това е голямото предизвикателство пред политическия елит, отбеляза още преподавателят. 

Франция дава знак на всички демократични държави, че е възможно да се направи пробив и една утвърдена политическа сцена да бъде променена за няколко месеца в името на дълбоки реформи, посочи още проф. Кръстева. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт