Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какви геополитически интереси се завихрят около Катар

Ибрахим Карахасан-Чънар в Бизнес старт, 08.06.2017

Ибрахим Карахасан-Чънар, писател и историк. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ибрахим Карахасан-Чънар, писател и историк. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията в Близкия изток в момента е много сложна - очертава се сунитски блок срещу шиитски блок, макар че Катар с също сунитска държава, но тя играе в момента заедно с Иран, защото споделят общо газово поле. Това каза писателят и историк Ибрахим Карахасан-Чънар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. 

"Вероятно подтекстът в евентуалното настаняване на турски войски е Ердоган да потърси също място под слънцето в Близкия Изток, защото подкрепата на САЩ за Саудитска Арабия е очевидна". 

Турция и Иран по традиция имат не дотам добри отношения, макар и добре балансирани. Ще видим доколко Ердоган ще се намеси. Катар се опитва да се еманципира, каза гостът.

"Не можем да кажем, че Катар е един образец в арабския свят, въпреки предимствата. Например от 1970 година там не е имало избори, забранени са политическите партии, поддържа определени групировки".

Трябва ли, когато говорим за САЩ и Европа те да се слагат в един файтон? Какви ще бъдат бъдещите действия на САЩ по отношение на конфликта? Може ли да потърси Катар съдействието на САЩ? Ще успее ли Тръмп да успее да помири Катар с останалите арабски държави? Как ще се отразят тези конфликти на войната в Сирия?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт