Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Визитата на Тръмп - ключов фактор за изолацията на Катар

Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания, Бизнес старт, 06.06.2017

Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решението на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Йемен да скъсат дипломатически отношения с Катар има пряка връзка със визитата на американския президент Доналд Тръмп. Това коментира Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев. 

По думите му Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са обмисляли създаването на антииранска коалиция, докато Катар не е била склонна към подобна стъпка заради рисковете от усложняване на ситуацията в Близкия изток. 

Основният фактор обаче, който води до развоя на последните събития е свързан с факта, че по време на срещата си с държавите от Персийския залив Тръмп поиска $1,5 трлн., където Саудитска Арабия открито плати $500 млрд. и бе постигната най-голямата оръжейна сделка в историята на САЩ и Саудитска Арабия. Катар остана с резерви към това искане, което постави основата за избухването на конфликта, коментира експертът. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт