Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Успехът на туристическия бранш минава през решение на кадровия проблем

Димитър Тадаръков, Катедра "Туризъм" в УНСС, Бизнес старт, 30.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Туристическият бранш през миналата година се радваше на добър туристопоток. И то не толкова заради откриването на нови пазари, колкото се постарахме и успяхме да привлечем регулярните туристи, които обичаха България и българското Черноморие.

Това каза в студиото на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев Димитър Тадаръков, член на катедра „Икономика на туризма” в УНСС.

„Тази година се надяваме този бум да се повтори или поне да се задържи на това ниво. Разбира се, това е възможно само, ако успеем по някакъв начин да преодолеем 25-годишния проблем, който съществува в туристическия ни бизнес. Това е проблемът с кадрите“, добави гостът в студиото.

„Липсата на кадри и недалновидното ръководство на всички правителства през последните 25 години все повече намаляваха приема на студенти (специалност „Туризъм“ - бел.ред. ), като дори бяха закрити много от професионалните училища“, добави той.

„Така се стига до един парадокс – искането на бранша да поканим хора от Украйна, Молдова и съседни страни, които да бъдат обслужващ персонал. Тоест едни чужденци да правят първия, директния допир с нашите гости. Това е немислимо“, категоричен бе Тадаръков.

Обстоен коментар по темата вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт