Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България може да влезе в топ 10 на винопроизводителите в Европа

Катя Йончева, издател на каталог за вино; Марин Атанасов, БАСВ, Бизнес старт, 30.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Виното е визитна картичка за България, но трябва да се работи още за подобряване на имиджа й. Това заяви Катя Йончева, издател на каталог за вино, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова. Гост в студиото бе и Марин Атанасов от Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите.

„Виното е вид икономически сектор, в който работят много хора“, добави още Йончева.

„Българската винена култура се разви изключително много през последните 10-15 години, а това стана с влизането ни в европейската общност и с възможността повече българи да пътуват в чужбина, при което те успяха да се докоснат до много световни вина и връщайки се в България, те потърсиха същите на вътрешния пазар. Това ни помогна да развием този пазар и да създадем конкуренция сред българските производители. Така на местно ниво българското вино успява да се подготви за външните пазари.“, коментира от своя страна Атанасов.

„Засега България не е развила и 70 % от капацитета, който имат винените ни изби. Въпреки че имаме едни от най-добрите климатични и почвени условия, ние добиваме само половината на от нивата на средния световен добив на декар. Заради тесния винен пазар и все още недоразвитите външни пазари, българското винопроизводство чака ситуация, в която да може да пласира повече вино. Ние имаме този потенциал и бихме могли да се позиционираме трайно в топ 10 на европейските винени производители.“, обясни той.

Къде България изнася вино? Разпознаваемо ли е то? Каква значение имат винените фестивали в България? Вижте повече във видеото с целия разговор:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт