Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Игровата среда в помощ на решаването на проблеми в различни индустрии

Цветомир Върбанов, председател на Българска Го Асоциация, Бизнес старт, 29.05.2017

Учени от компанията Reactive разработиха софтуер, който може да разчита японски ръкопис; Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Учени от компанията Reactive разработиха софтуер, който може да разчита японски ръкопис; Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Алгоритмите, които присъстват в игровата среда постепенно намират приложение в икономическата сфера. Това коментира председателят на Българската Го Асоциация Цветомир Върбанов в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев. 

Стратегическата игра Го е една от най-древните игри с прости правила, в които целта е да се разпредели територия на дъска чрез последователно слагане на пулове, обясни той.  

По думите му нейната простота крие неизмерими дълбочини в стратегията и тактиката. В последните години са отчетени пробиви в областта на алгоритмите, които могат да решат задачите на играта, отбеляза той. 

Основните сили на екипа, който стои зад приложението - Дийп Майнд, ще се посветят на решаването на общи проблеми. "Редица изследователи в сферата на медицината са имали проблеми с това да разчетат правилното разположение на сложни протеини. Въпреки всички компютърни симулации, те намират решение в игрова среда", даде пример той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт