Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Туристическата индустрия със сигурност е стабилна

Анелия Крушкова в Бизнес старт, 26.05.2017

Анелия Крушкова, бивш председател на Държавна агенция по туризъм. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Анелия Крушкова, бивш председател на Държавна агенция по туризъм. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В последните десет години определено има развитие в почти всички направления на туристическата индустрия в България. Това каза Анелия Крушкова, бивш председател на Държавна агенция по туризъм, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. "Има развитие в посока туристически продукт, защото той се променя съобразно желанията на туристите, които идват тук. От друга страна има промяна в характера на пътуванията". 

Много пари се вложиха в морския туризъм и това дава своето отражение, каза Крушкова. "Всичко е реклама в този свят".

"Магията е това, което продава. Дори и да няма добре изградена инфраструктура, ако мястото носи заряд, то е привлекателно за туристите. Рекламата е основополагащо нещо в туризма, но за мен много по-важно е отношението към туриста, когато дойде тук. Защото ако той не е достатъчно доволен, няма да се върне".

Всичко може да бъде туристически продукт - има държави, които промотират вкусната си кухня, други - историческите си ценности, а в България има от всичко по много. Въпрос на държавна туристическа политика е върху какво ще се акцентира, добави специалистът.

"За туризма, както и за банкерството, е важна тишината - да няма проблеми. Да не бъде "опетнена" страната от слухове като "има бълхи" или "има уран във водата". Това веднага се отразява от международните агенции и намалява вероятността туристът да избере България". 

Успява ли България да предложи "отлични туристически продукти" извън морския туризъм? Обърнаха ли се българите към вътрешния туризъм? Успяваме ли да адресираме предизвикателството България да се промотира в този аспект и в чужбина? Каква е подготовката, която се изисква от пазара в тази посока? Каква е ролята на фестивалите? Успява ли България да се възползва от новата световна тенденция за повишена мобилност, инспирирана от лоукост авиокомпаниите? Защо детският туризъм е особено важен?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт