Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Шистовият добив - стабилизатор на цените на петрола

Валентин Кънев в Бизнес старт, 26.05.2017

Валентин Кънев, Балканска Черноморска петролна и газова асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Валентин Кънев, Балканска Черноморска петролна и газова асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има някакво успокоение в ОПЕК. Нещо като омиротворяване. Те са стигнали до определена точка на съгласие и не биха искали това да бъде нарушено в една или друга посока. Това каза Валентин Кънев от Балканска Черноморска петролна и газова асоциация в предаването "Бизнес старт" на  Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. Гостът коментира решението на ОПЕК да продължи с още 9 месеца режима, при който страните добиват при съкратени квоти с цел подкрепа на цените.

"От изказванията разбираме, че има страни в ОПЕК, които искат да увеличават добива", каза гостът. "Това са Либия, Алжир, Иран, Ирак. Особено Иран, който в последно време организира търгове за разработване на находища. Това желание е нормално и естествено. От друга страна, страни като Саудитска Арабия искат да се продължи тази политика. Стигнало се е до състояние, в което не искат с резки движения да изменят ситуацията". 

"От друга страна балансът доста се е стеснил - разликата между доставките и потреблението". 

"Шистовият добив в САЩ се явява стабилизатор на цените на петрола". 

Какво е значението на гъвкавата реакция на цената в САЩ по отношение на шистовия добив? До колко влияят съвременните технологии за добив на пазара и цената? Какво е бъдещето на страните, които разчитат на много по-скъп, дълбоководен добив на петрол? Има ли разочаровани от преговорите на ОПЕК? Губи ли възможността си ОПЕК да влияе върху цените? Можем ли да очакваме изненади в цените на петрола и какви са реалистичните прогнози?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт