Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как да преборим функционалната неграмотност

Светлозар Желев в Бизнес старт, 24.05.2017

Светлозар Желев, СУ Св. Климент Охридски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Светлозар Желев, СУ Св. Климент Охридски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През тези 25 години на преход минахме през много експерименти и в образованието, и в културата, и в политиката и в обществените отношения на много нива. Това каза Светлозар Желев, СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

"За съжаление, когато едно общество не е готово за приемането на определени и законодателни, дали обществени, дали образователни промени, резултатът никак не е добър".

Големият проблем е, че много често взимаме вече изградени модели, за да ги приложим в нашето общество, което донякъде не е узряло за това, каза Желев. "Виждаме го в театралната реформа - парите следват зрителя, и в образованието - парите следват ученика. Това води до т.нар."мечки" - тотална комерсиализация на театъра и загуба на функцията му на културно средище до много голяма степен". 

"Същото се случва в образованието - имаме елитни училища, които привличат ученици по определени принципи, и периферия, която умира. Централизирането на образованието никога не води до нещо добро". 

Трябва ли да се върне системата от един учебник от времето на социализма? Какви са проблемите при подобен подход? Какви са симптомите, по които я ясно, че образованието и културата не са приоритет на управляващите? Каква е тежестта на грешката, която допускаме вече десетилетия - смесването на литературата с историята? Защо сакрализирането на миналото ни пречи да гледаме в бъдещето?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт