Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Причините инструментите на национализацията да стават все по-популярни

Емил Хърсев, финансист, Бизнес старт, 23.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Национализацията вече не е тема-табу. Напротив – започва да става практика. Поводът да направим този извод е последният манифест на Лейбъристите във Великобритания, които поставят въпроса за ренационализацията като един от централните икономически проблеми в предизборната си платформа. Там вече съвсем ясно се говори за една пакетна ренационализация като начин за подобряване на икономиката.

Това каза в предаването „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев финансистът Емил Хърсев.

„Интересно е, че във Великобритания има един доста сериозен консенсус по въпроса между двете основни политически партии. Защото да не забравяме, че и консервативни правителства като това на Камерън направиха едни от основните сделки за ренационализация като например тази за националната железопътна мрежа“, допълни гостът в студиото.

„Подобни мерки се взеха в много страни, последен пример е Италия. Това, за което не трябва да си затваряме очите е, че когато основни велики сили, държави членки на Г7, решат да спасяват определен сектор, те просто загърбват и задраскват европейско законодателство, за което всяка една друга европейска периферна държава би получила многомилиардни санкции“, обобщи финансистът.

„Със сигурност ще се наложи на доста места държавите в Европа да се върнат обратно, поне в сектори, където това ще се окаже в скоро време неизбежно. Такива са комуналните услуги, инфраструктурните мрежи. Защото е очевидно, че пазарът не се справя там. Имаме класическа ситуация на пазарен провал“, категоричен бе Хърсев.

Обстоен коментар по въпроса вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт