Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Все още не е ясно бъдещето на тол системата

Петър Мутафчиев, бивш министър на транспорта, Бизнес старт, 22.05.2017

Петър Мутафчиев, бивш министър на транспорта. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петър Мутафчиев, бивш министър на транспорта. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Идеята за въвеждане на тол системата в България не е изчистена още в самото правителство. Това коментира бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев. 

По думите му правителството иска да въведе тол система на 83% от републиканската пътна мрежа. "Няма държава в Европа, която да има толкова висок процент, като най-високият процент е 15%", обясни той.  

В България трябва да се въведе тол система, но тя трябва да бъде единствено върху транзитните първокласни пътища и автомагистралите, посочи още Мутафчиев. "Възможно е тя да бъде за всички автомобили, като се премахне винетката за леките автомобили и се възстанови връщането на акциза за строителство на пътища", отбеляза той. 

"Ако направим сметка между цените на горивата в България, Полша, доскоро и в Австрия, ще видим, че акцизът в тези страни е с близо с 15 евроцента по-висок. Тези средства на базата на акциза, който се събира сега, ще доведат до над 800 млн. допълнителен приход в бюджета, което може да покрие дефицита в пътно-ремонтните дейности, а чрез тол системата да бъдат доизградени магистралите чрез предоставянето им на концесия", обясни Мутафчиев. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт