Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Трансформации на общата селскостопанска политика в ЕС след Brexit

Петя Ставрева от ПП Обединени земеделци в Бизнес старт, 19.05.2017

 Петя Ставрева , ПП Обединени земеделци. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петя Ставрева , ПП Обединени земеделци. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България трябва да изработи консолидирана позиция за защита на интересите си в селското стопанство в рамките на Европейския съюз.  Това каза Петя Ставрева , ПП "Обединени земеделци", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. "Общата селскостопанска политика е ключова за ЕС, не само заради големия процент средства, които акумулира, но и защото е свързана с продоволствената сигурност и е една от първите общи политики на ЕС".​

Около 40% от бюджета на ЕС отиват за финансирането на общата селскостопанска политика на ЕС, но какво ни очаква след 2020?

Това, което трябва да очакваме, е трансформация на средствата, които се разплащат по линия на общата селскостопанска политика, каза събеседничката. 

"Много ми се иска България да участва активно в дебата за това какъв е българският интерес в рамките на приоритетите, дискутирани като промяна".

Обсъжда се промяна на финансирането, намаляване на субсидиите, особено след Brexit, каза Ставрева. "Горещите дебати са свързани и с въпроса колко стълба да има общата селскостопанска политика - дали да се запазят съществуващите два стълба или да бъдат въведени допълнителни". 

"Важно е земеделските производители да участват в дебата първо на национално ниво. Имаше и възможност всяка браншова организация да изпрати позицията си в рамките на електронното допитване към ЕК".

Какъв трябва да бъде фокусът на България и за какви приоритети трябва да се бори? Как да се осигури по-адаптивна подкрепа за земеделците при трусове на пазара?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт