Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Липса на кадри и западен протекционизъм – основните проблеми в международния транспорт

Йордан Арабаджиев, изп. директор на Съюза на международните превозвачи, Бизнес старт, 18.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нашите проблеми (на международния транспорт - бел.ред.) са в две посоки – в международен и вътрешен аспект.

Това заяви в предаването „Бизнес старт“ с водещ Велко Каменов изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

„Имаме голям проблем с т.нар. стари държави от ЕС, които през последните години започнаха да променят националното ни законодателство в разрез с европейското и предприеха редица протекционистки мерки по отношение на транспортния бизнес - като се започне с директивата за командироване на работниците, изискванията за минимални часови ставки за шофьорите, когато са в съответната държава, различни мерки по отношение на почивките“, каза още той.

„Това изключително много пречи на бизнеса. Освен това го натоварва с различни административни тежести. Второ, не е нормално да се изисква нашите шофьори, които престояват по няколко часа, да им бъде заплащана такава ставка, каквато е в съответните държави. Освен това имаме редица проблеми с френските власти. Те, освен че санкционират за неща, които са в разрез с регламентите на ЕС, също така нарушават правото на защита на нашите шофьори“, коментира Арабаджиев.

„Във вътрешен план липсата на кадри е най-сериозният проблем. Имаме нужда от порядъка на 3 до 5 хил. водачи на тежкотоварни машини. Засега има сериозен недостиг и в тази връзка голяма част от българските превозвачи престанаха да развиват бизнеса си, на едно ниво са и вече инвестират повече в нови превозни средства, вместо да разширяват парка си“, обобщи гостът в студиото.

Обстоен коментар по темата и отговор на въпроса какви мерки са предприети за разрешаване на наболелите проблеми вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт