Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво се промени след отмяна на ДДС за дарените храни

Цанка Миланова, изпълнителен директор на БХБ, Бизнес старт, 18.05.2017

Цанка Миланова, изпълнителен директор на БХБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Цанка Миланова, изпълнителен директор на БХБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отпадането на ДДС за дарените храни се очаква да доведе до удвояване на тяхното количество, което за миналата година достига 290 тона. Въведените допълнителни изисквания обаче създават пречки за реализирането на тази цел. Това коментира изпълнителният директор на Българската хранителна банка (БХБ) Цанка Миланова в ефира на "Бизнес старт" с Велко Каменов. 

От началото на тази година са факт изменения в Закона за ДДС, които създават стимул бизнесът да реши да предостави безвъзмездно храна и е в сила за фирмите от началото на април, посочи тя. 

По думите ѝ обаче има определени нормативни обстоятелства за бюрократично разписани процедури, които отново ще създадат трудности, а именно поставянето на маркировка - едно от условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да бъде предоставена храната като дарение. 

"Има ситуации, при които не е целесъобразно за бизнеса да понася нови разходи, за да поставя маркировка и допълнително да съкращава краткия срок на годност на съотвената храна", обясни Миланова.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт