Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Няма заявка за продължаване на съдебната реформа

Иванка Иванова, Институт Отворено общество, Бизнес старт, 17.05.2017

Иванка Иванова, Институт Отворено общество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иванка Иванова, Институт Отворено общество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма заявки засега от страна на Европейската комисия (ЕК), че механизмът за сътрудничество и проверка за готовността на България относно присъединяването ѝ към Шенген през 2019 може да отпадне като политически жест на добра воля. Това коментира Иванка Иванова от Институт "Отворено общество" в ефира на "Бизнес старт" с Велко Каменов. 

По думите ѝ последният доклад на ЕК показва, че са необходими допълнителни усилия за продължаване на реформите в България. За страната ни най-големият риск би бил да бъде разделена от Румъния, оставайки единствената държава спрямо която има такъв механизъм. 

"В момента в България механизмът за проверка на ЕС е единствената гаранция, че темата за реформа на правосъдната система продължава да присъства в общественото пространство и управляващите политически сили чувстват натиск отвън да предприемат макар и ограничени стъпки в тази област", коментира експертът. 

"Без механизма има сериозен риск всичко, постигнато досега, да бъде много бързо компрометирано", отбеляза Иванова. 

Най-големият проблем според експерта е, че новото правителство не дава ясна заявка за продължаване на съдебната реформа. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт