Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Новият свят на P2P онлайн кредитирането вече и в България

Ивайло Иванов, IUVO Group, Бизнес старт, 15.05.2017

Ивайло Иванов, оперативен директор на IUVO Group. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Иванов, оперативен директор на IUVO Group. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Големите финансови институции вече приемат финтех технологиите и този тип компании като потенциални таргети за придобиване или за партньорски взаимоотношения. Тенденциите са тези технологии да се интегрират в големите финансови институции. Това каза Ивайло Иванов, оперативен директор на IUVO Group, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

"Във финансирането от типа "People to People" или P2P от двете страни на услугата стоят хора, които се финансират едни други, отдават си заеми в случая на P2P Lending. Това обичайно се прави чрез банки или друг тип по-големи институции, но сега може да се опосредства изцяло през интернет, през платформи като IUVO".​

Онлайн средата позволява работа с по-ниски транзакционни такси, както и пренасянето им в по-висока доходност за клиентите, които инвестират чрез платформата и отдават финансовия си ресурс на другата страна на операциите, каза гостът. 

"Потребителите на този тип финансиране са предимно млади, технически грамотни хора, които имат желание да се разбунтуват срещу вече съществуващите системи и да видят "лице в лице" този, с когото влизат в бизнес взаимоотношения и да знаят, че никой по веригата не им взима повече, отколкото струва самата услуга".

За около една година, през която функционира платформата, впечатлението е, че в България има достатъчно хора с подобен потребителски профил, заяви събеседникът. "Не трябва България да се разделя рязко от всички останали пазари. Макар и да има ясна разлика между нашите обеми спрямо големите държави в Европа, ние не изоставаме по какъвто и да било начин от средноевропейското развитие в технологичната сфера".

"Средата предразполага към развитието на услуги като нашата. Това е процес, който стартира през последните 3-4 години и само ще се мултиплицира оттук нататък".

Каква доходност може да се очаква от операциите на подобни платформи, както и на парите, влагани в такива платформи? Какъв е стандартът за подобна дейност в Европа и доходността по света? Какви са свободите и рисковете в тази дейност? Какви са типовете P2P платформи? Какви са защитните механизми на защита, предвиждани от IUVO? Кои са потребителите, които се насочват към този тип кредитиране?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт