Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Плановете за здравеопазването са стъпка в добра посока

Доц. д-р Спас Спасков, бивш изп. директор на Пирогов, Бизнес старт, 12.05.2017

Доц. д-р Спас Спасков, бивш изп. директор на Пирогов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. д-р Спас Спасков, бивш изп. директор на Пирогов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С освобождаването от длъжност на зам.-министъра на здравеопазването Министерски съвет изпраща добър сигнал, с който показва, че е склонен да обръща внимание на всички проблеми, свързани с финансирането на здравеопазването. Това коментира бившият изп. директор на "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков в ефира на "Бизнес старт" с Велко Каменов. 

По думите му започването на поетапна демонополизация на НЗОК би имало положителен ефект върху сектора на здравеопазването. "Реализирането на тази идея е относително бавен процес, тъй като в момента трябва да се вземе решение в каква посока ще тръгне съвместното съществуване на НЗОК и здравно-застрахователните фондове", обясни той. 

Проблемите на частните, общинските и държавните здравни заведения са еднотипни, посочи още бившият изп. директор на Пирогов. Проблемът с медицинските стандарти се състои в стойността на заплащаните здравни клинични пътеки, коментира доц. д-р Спасков. "Изискванията за медицинските стандарти в много случаи са прекалено високи за осигуряваното финансиране", подчерта той.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт