Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Европа - ключов фактор за дигиталната карта на света

Огнян Траянов, БАИТ, в Бизнес старт, 11.05.2017

Огнян Траянов от БАИТ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Огнян Траянов от БАИТ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Български еврокомисар да поеме ресор "Дигитализация" в ЕС е много голяма възможност за България. Това каза Огнян Траянов от БАИТ в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

"Далеч не може да се говори, че този ресор е маловажен, защото е ясно, че всяка организация трябва да се дигитализира. Непрекъснато говорим за това и то е вече въпрос на оцеляване. Друг жизненоважен проблем е киберсигурността, а и вече не говорим като преди 10 години за виртуална и физическа реалност. Това, което преди наричахме виртуална реалност, днес е ежедневие - разплащания, обслужване, електронни услуги".

"А колкото до обвиненията, че тази област няма да се поеме от специалист, аз и в предишните управления не си спомням тази област да се е поела от специалист", каза Траянов. По думите му тук става дума за дейност, която стои по-високо дори от една политическа позиция, за изграждане на политики за формиране на единен пазар от 28 държави. Още повече, че Европа има много ключова роля в световния дигитализационен процес. Въпреки че не е водеща по отношение на развитието и прилагането на нови информационни технологии.

"Пред Европа стои отговорността да каже как тези технологии да се използват, до къде да влязат. Тя дава насоките до къде е морално и до къде не - как да се предпазим и до къде се простира личното ни пространство, включително и в интернет и до къде се простира личната ни неприкосновеност. Тя диктува какви опции да се дадат на всеки един гражданин, за да може той спокойно да използва услугите на електронно управление, електронно здравеопазване и т.н.".

От друга страна "информационните технологии са толкова голяма област" и вече няма "такова нещо, като специалист информатик", вече има поне десет различни професии в тази област, подчерта гостът. Той каза още и, че експертната помощ се формира чрез т.нар. експертни звена, които преценяват кое е прогресивно от технологична гледна точка и какво да се осигури, за да са съвместими различните системи.  

Къде стои България на общата дигитализационна карта, която Европа се опитва да изгради? В какво са разпознаваемите успехи на България в областта на дигитализацията на институционално ниво? Какви са спирачките и проблемите пред развитието на българската дигитализация? Как държавата на практика стимулира източването на IT кадри, които и без това са свръхдефицитни за българската икономика? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт