Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България може да се утвърди като информационен и комуникационен център на ЕС

Доц. Камен Спасов, СУ, в Бизнес старт, 11.05.2017

 доц. Камен Спасов, СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria доц. Камен Спасов, СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България може да използва възможността да се утвърди като център на информационните и комуникационните технологии, ако поеме ресор "Дигитализация" в ЕС. Това каза доц. Камен Спасов, СУ, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

"Всички мислим и се надяваме, че България ще получи ресор "Дигитализация" в ЕС, но дали това ще стане, още не е ясно. Ако приемем, че се случи, това е може би признание, че в България ИТ се развива добре, има добра основа и по тази причина се дава ресорът на България. от друга страна може да се разглежда и като чиста размяна на ресори - Гюнтер Йотингер пое ресора на Кристалина Георгиева, а новият български еврокомисар поема ресор "Дигитализация".

Ако българският еврокомисар поеме ресор дигитализация, това може да се отрази ползотворно на България в посока въвеждане на електронно правителство, но само ако се подходи по правилния начин. Това може да се случи, защото българското председателство на ЕС е между председателството на Естония и Австрия, каза събеседникът. "И двете страни имат доста успехи в електронното правителство. Имайки и европейски комисар по дигитализацията, се получава синергия и тези елементи могат да се използват, за да се развие цифровата икономика и общество като цяло и в частност електронното управление". 

"Ние електронно управление имаме и сега, но то не е всеобхватно и обхваща само отделни елементи. Например, около 43% от данъчните декларации са подадени по електронен път".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт