Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Социалните приоритети в България

Христина Христова, бивш социален министър, Бизнес старт, 09.05.2017

Христина Христова, бивш социален министър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Христина Христова, бивш социален министър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Оказва се, че капацитетът на социалните партньори да се споразумеят вече е изчерпан и оттук нататък на ход е държавата. Това коментира бившият социален министър Христина Христова в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й трябва да се направи анализ дали изобщо трябва да има минимален осигурителен доход и, ако да, какво точно трябва да представлява. 

"Тревожното е не толкова процентът на безработица, колкото структурата на безработицата. Безработните са над четвърт милион, но около 14% са тези с висше образование, около 18% са тези, които не могат да си намерят първо работно място", посочи още Христова. 

Тя коментира и пенсионната система. "С коалиционното споразумение за повишаване на минималната пенсия на 200 лв. държавата още веднъж показа на обществото как пенсионната система е плод на административно и политическо вмешателство и, че твърде малко функционира по собствените си правила".

Вижте целия разговор във видеото:

 

  

Последни новини
Още от Бизнес старт