Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България не може да си позволи да не приоритизира IT индустрията

Проф. Красимир Манев и Алексей Христов в Бизнес старт, 27.04.2017

Проф. Красимир Манев и Алексей Христов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Красимир Манев и Алексей Христов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"IT индустрията е икономическа сфера, която България не може да си позволи да не развива. Няма нужда от складови пространства, от производствени мощности - десет души сядат с десет лаптопа и правят пари, милиони, Само с мозък. Ако това държавата не разбира колко важно... ние нямаме кой-знае-колко други ресурси, а това е нещо, което можем".  Това каза проф. Красимир Манев, НБУ, в предаването "Бизнес с старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. Проф. Манчев гостува в студиото, заедно с Алексей Христов, Американска фондация за България, като организатори на първата Европейска младежка олимпиада по информатика EJOI. Събитието ще се проведе между 7-13 септември в София Тех Парк, а мащабът може да се определи с броя на страните, заявили участие, а те са 23, включително и България. 

При организацията на Олимпиадата най-трудна се е оказала институционалната подкрепа, споделиха гостите. "Имаме уверението на бизнеса, че ще помага, въпросът бе от институциите да се получи картбланш. Министерството на образованието миналата пролет ни подкрепи, но  проблемът с тези състезания е, че те се финансират по принцип изцяло от бюджета, но в нашия случай министерството поема едва 20%. Предизвикателството е да се потърси подкрепата на бизнеса. Все още търсим спонсори, въпреки че бизнесът откликва с разбиране".

"Всяка държава участва с по един отбор, с изключение на домакините, които по традиция имат и втори. Отборите са групи от 4 ученици, като състезанието е индивидуално". 

В България се правят ученически олимпиади по информатика от 1985 година и имаме много добре развита система, казаха събеседниците. "Неслучайно през 1989 година България бе домакин на първата международна олимпиада, която създадохме ние. Имаме Национална олимпиада по информатика в три кръга - общински, областен и  национален. Имаме и три турнира - есенен, зимен и пролетен. Събираме резултатите на децата от тези състезания и се избира отбор с разширен състав. 16 деца бяха избрани миналата седмица във Видин и те започват да правят контролни състезания. Измежду тях ще бъдат избрани две четворки". 

Нямаме регулярно обучение по информатика в средното училище и формалното образование очевидно не е достатъчно, но се създават множество академии от самия бизнес, единодушни бяха гостите. Много от водещите български програмисти са медалисти именно от международни състезания по информатика, каза Христов.

Когато се говори за образованието не трябва да се визира единствено формалното, въпреки че то е много важно. Един от основните проблеми в него е недостига на преподаватели, защото "софтуерният бизнес изсмуква всички специалисти". 

Какви са другите проекти, по които работят гостите, за да се даде възможност на всички брилянтни млади хора с талант за програмисти да се развиват в България? Какво е мястото на изследователския подход в образованието? Каква е съдбата на Балканската олимпиада по информатика? Какъв е изходът за българското софтуерно образование и защо трябва приоритетно да се обучават преподаватели? Какъв е приносът на хората от бизнеса в ролята им на доброволци-преподаватели

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт